Jag,  Mats och jag,  Sjukskriven/Arbete,  Tips,  Träning

Mina bästa träningstips

Nu när jag känner att jag har hittat både motivation och ork för min träning tänkte jag dela med mig av mina tips för att lyckas.

1 – Skriv mål med din träning.

Jag tror det är viktigt att du tänker till och reflekterar kring varför du vill träna. När jag började träna var mitt mål att gå ner i vikt och allt mitt fokus låg på det. Det kan vara ett mål i sig fast jag kände efter tidens gång att det inte var enbart därför jag tränade. Jag upplevde att min kropp kändes äldre, att jag inte var lika rörlig längre och att jag inte hade samma uthållighet som förut. Då ändrades mitt fokus till ordet hälsa, jag ville helt enkelt ge mig chansen till ett rörligare liv som äldre, bättre uthållighet och kunna hänga med min omgivning utan att känna att min kropp inte skulle orka. Att jag ev skulle bli en mor- eller farmor nån gång i framtiden, som satt på en stol och tittade på sina barnbarn utan att orka vara med dem, är en helt otänkbar tanke och därför insåg jag att jag själv, enbart jag själv kan ge mig förutsättningar till en framtid där jag orkade vara en person med energi och rörlighet.

2 – Hitta en träningskompis

I början innan du har skapat rutiner kring din träning tror jag att en träningskompis är en bra lösning. För mig var det nästan ett måste, jag hade tur och fick med mig min svägerska Marie. I början drog vi absolut varandra, såg till att vi kom iväg och sprang i ur och skur. Samtidigt är det ju som sagt var roligare att vara två som delar en upplevelse och kan peppa och ge feedback på träningen. På senare tid har jag fått med mig min man på både löpningen och gymmet, vilket jag tycker är jättebra. Det har blivit en gemensam hobby nu när barnen är vuxna och utflugna.

3 – Skapa träningsrutiner

För att kunna hålla i träningen så tror jag att det är bra att skapa rutiner, att en bestämmer vilka dagar som blir träningsdagarna. Det är lättare att hålla sig till för då vet en att tex just tisdagar ska jag träna. Det blir lätt att planera sin vecka om det är på bestämda dagar. Jag tycker det är skönt att veta när jag ska träna och då finns det inga undanflykter. Sedan har vi, Mats och jag kommit in i rutinerna så bra att vi nu kan ändra kvällsträningen till tidig morgonträning just för att det ska bli träning på vår bestämda dag.

4 – Hitta extra draghjälp

När jag började med att springa köpte jag mig en smartwatch för att jag skulle kunna logga min löpning, få statistik över min träning. Eftersom jag har en Samsungtelefon blev det en samsungwatch. Att få statistik över min löpning sporrar mig till att vilja mer. Klockan fungerar till det jag vill fast någon gång i framtiden kanske en ren löparklocka är ett bättre alternativ och ger en mer exakta uppgifter.

I början sprang jag i tights och t-shirt som jag hade fast ju mer jag sprang desto roligare tyckte jag det var att köpa löparkläder. Det är inget måste fast för mig blev det en liten draghjälp, känslan fick mig att känna mig som en löpare.

Något som jag också har gjort är att lägga ut bilder på mina sociala medier när jag tränat, helt oredigerade och utan filter. Det kanske en del har tyckt vara jobbigt att se fast för mig har det varit en sporre att fortsätta träna för att kunna ta en bild efteråt och lägga ut. Det blir en självbekräftelse på sin prestation.

Jag tror att det gäller att en själv hittar egna former av draghjälp som motivierar och sporrar till sin träning.

Att jag har kommit igång så bra med min träning efter min skidolycka tycker jag känns bra. Visst har jag sämre dagar då träningen känns extra tung och att tankar flyger genom huvudet att jag inte vill. Då försöker jag tänka positivt och på att jag faktiskt investerar i min framtid. Jag har hittat min motivation till att vilja hålla i och träna och det tänker jag fortsätta med.

Lycka till med er träning och jag hoppas ni hittar er motivation och inspiration.

Kram Susann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *