Jag,  Recept,  Sjukskriven/Arbete

Sveriges nationalrätter – HALLAND

Min bloggvän Inga gör en matresa genom Sverige och tänker laga maträtterna som förknippas med olika landskap. Jag tyckte det var en rolig idé och hänger på hennes matresa. Inga har gjort Hallands landskapsrätt – Långkål med skinka i veckan och idag var det dags för oss att prova denna rätt.

Mats har varit motståndare till denna rätt som han tycker inte passar i Januari utan är verkligen en rätt på julbordet. Han har fått tycka fast jag har ändå gjort rätten för jag ville det. Förra gången vi lagade Skånes rätter så var Mats delaktig vilket han inte var idag. Han skyllde på att han var tvungen att jobba lite eftersom några av hans anställda testats positiva.

Rätten krävdes inte två så det gjorde inget bara lite tråkigt att inte laga tillsammans. Jag hade köpt en julskinka som jag griljerade med ägg blandat med senap. Jag brukar bara ha det utan ströbröd, ja jag vet att det ska hällas på ströbröd fast jag gillar inte det så mycket så då blir det utan.

Jag utgick från ingas recept fast använde inte så mycket kål som det stod i receptet.

Jag började med att koka kålen i en buljong, använde kalvbuljong för det var det jag hade hemma. Sedan tog jag upp kålen och blandade med nymalen vitpeppar, sirap och grädde. Det fick koka ihop och jag smakade av lite då och då för att få rätt smak. Tyvärr hällde jag lite för mycket sirap i slutet så kålen blev lite för söt i min smak.

Vi serverade långkålen, skinkan med en rostad smörgås och senap. Mats hade en julöl kvar så den drack han till rätten och jag drack en Norrlands guld. Det smakade bra med öl till maträtten. Jag tyckte det var gott, fast jag älskar kål. Mats var inte lika begeistrad som jag fast han är ingen kålmänniska. Eller jo, han gillar blomkål, broccoli och vitkål. Mats tyckte inte det var så gott, tror egentligen det handlade om att han tyckte att det var julmat.

Tack Inga för denna roliga utmaning 💜

4 kommentarer