Arbete/sjukskrivning,  Jag,  Sjukskriven/Arbete

Måndagen den 5 december 2022

Godmorgon, idag är jag seg för jag vaknade strax innan klockan fem och kunde inte somna om. Jag försökte somna om efter att Mats åkte vid kvart i sju fast det gick inte. Det får bli vila sedan. Det är fortfarande mörkt och klockan är 8 med en temperatur på 3 grader. Jag undrar om det kommer bli någon snö till jul?

Min julkalender bild kommer här:

Lämna en lapp någonstans med

ett positivt budskap.

Nu på onsdag har vi öppet hus på vår skola för vi firar 10 år. Alla är välkomna så är ni i Kalmar så titta gärna förbi i våra fina nya lokaler.

Idag läste jag på Bettans sida om hennes mattraditioner vid jul. Det var intressant läsning och kul. Jag tänkte att jag också skulle dela med mig utav våra traditioner vid jul.

På julaftons morgon brukar vi gå upp och titta vad som ligger i strumpan. Det brukar vara en liten paket som kan användas under dagen, som tex pussel, spel. Sedan äter vi risgrynsgröt och skinkmacka. Under dagen sysselsätter vi oss med strumppaketerna.

Till lunch runt 13:00 äter vi lutfisk, kokt potatis och senapssås och kokta gröna ärtor. De som inte gillar lutfisk får julkorv. Jag tillhör den skaran som tycker lutfisk är gott och vill inte avstå från denna lunch som jag får en gång om året. På eftermiddagen dricks kaffe och äts lussekatt för dem som vill.

Vid 18-tiden dukas vårt julbord fram och vi har många saker som är måsten på vårt julbord. Julskinkan är ett måste och jag gör alltid den i ugnen i ett foliepaket. Ägghalvor med majonnäs och räkor är ett måste som vi har fått från Mats jultraditioner. Köttbullar, olika sillar, lax och inlagd strömming, revben, omelett med stuvning, rödkål, brunkål, rödbetssallad, vörtbröd, dopp i grytan. Såklart Janssons frestelse är ett måste och sedan brukar vi ha någon sorts ost. Olika sorts senap för alla smaker brukar dukas upp. Fast sen i slutändan är det Edvins senap som går hem mest.

Under kvällen äts sedan allt julgodis som vi har gjort. Det brukar finnas knäck, olika sorters kola, risbräck, ischoklad mm. För dem som orkar äter vi ris ala malta som nattamat och då serveras det saftsås till gröten.

Tomten brukar komma någon gång efter julbordet.

Julafton är en riktig ätdag hemma hos oss och det har det alltid varit.

I år kommer pappa, syrran och hennes sambo och firar jul hos oss. Vi kommer att fördela vem som gör vad. Mats har fått uppdraget att göra julköttbullarna och det gjorde han igår så nu ligger de i frysen redo för att tas upp på julafton. Köttbullarna är inget jag kommer äta då det är ströbröd i och jag gillar inte när en blandar in ströbröd i köttbullar. Jag har aldrig förstått varför det behövs, fyller ingen funktion för det fungerar lika bra utan tycker jag.

På juldagen brukar vi äta något annat än julmat. Förr när barnen var små blev vi bjudna på kalkon på juldagen hemma hos svärföräldrarna. Nuförtiden träffar vi aldrig dem förutom på när barnens kusiner fyller år.

Vi får se vad vi ska äta i år på juldagen, kanske blir det kalkon eller kyckling. Ja så ser vår julafton ut och vi lär bli mätta som vanligt.

Nu önskar jag er en härlig måndag, kram Susann 💜