Jag,  Sjukskriven/Arbete

Sveriges landskapsrätt – Öland

Min bloggvän Inga gör en matresa genom Sverige och tänker laga maträtterna som förknippas med olika landskap. Jag tyckte det var en rolig idé och hänger på hennes matresa. Inga har gjort Ölands landskapsrätt – Kroppkakor i veckan och idag var det dags för oss att göra denna rätt. Inga gjorde efter Leif Mannerströms recept fast jag har gjort efter en muntlig beskrivning från Mats styvmamma Ingrid. Här kommer mitt recept som jag gjorde idag. Det blir ca 12 kroppkakor och räcker till 4 personer, om inte någon är superhungrig och gillar kroppkakor väldigt mycket.

  • 3 kg mjölig potatis
  • 2 små kokta kalla potatisar
  • 375 gr rimmat stekfläsk utan svål
  • 1/2 liten lök
  • 2 msk hel kryddpepparkorn som mortlas

Gör så här: Skär fläsket i små tärningar och blanda med löken och kryddpepparn. Om en vill kan detta blandas dagen före.

Riv potatisen och det är viktigt att potatisen rivs med rätt rivjärn. Om potatisen rivs för hand riv på den sidan som är som små hål. Om potatisen rivs med maskin så använd ett särskilt rivjärn.

Lägg sedan den rivna potatisen i ren handduk så du kan pressa ur den mesta av potatisvattnet. Sedan låter du potatisvattnet stå så potatismjölet sjunker till botten.

När du pressat ur så mycket du kan så pressar du ner de kokta potatisen och blandar så det blir en smet. Häll av potatisvattnet försiktigt och ta vara på potatismjölet som blir och det blandas ner i potatissmeten. Om det inte blir så mycket potatismjöl kan du ta ca 1 msk potatismjöl och blanda i potatissmeten.

När du har blandat i den kokta och potatismjölet gör du bollar som fylls med fläskblandningen och sedan läggs kroppkakorna ner i kokande saltat vatten. Om du vill att kroppkakorna ska vara så vita som möjligt kan du blanda i lite askorbinsyra i potatissmeten och i det kokande vattnet. Då blir potatisen inte så grå. Jag hade ingen askorbinsyra hemma så det fick bli utan det idag.

Låt kroppkakorna koka ca en timme innan det är dags att ta upp och äta dem. Vi äter kroppkakor med béchamelsås, lingonsylt och en liten klick smör. Vi fick lite fläskblandning över så det stekte vi och Mats tog lite bredvid sina kroppkakor. Jag hoppas ni provar att laga kroppkakor för det är riktigt gott.

2 kommentarer